Kamlı Kalıp


Kalıpçılıkta kam; sırası ile birbirine temas eden düzenekleri harekete geçirmeye yarayan bir mekanizmadır. Bu hareketler sayesinde, dik doğrultuda hareket eden presin kuvvetinden yararlanarak açılı kesme ve bükmeler yapabiliyoruz. Kam çalışma prensibi olarak dik doğrultuyu yatay doğrultuya dönüştüren bir mekanizmadır.



Kamlı kalıplar hassas bir işçilik gerektirmektedir. İmalatı normal kalıplara göre daha zordur. Kesme kalıplarında sacın yüzeyine dik gelecek şekilde kesmelerin yapılması önemlidir. Bu nedenle genellikle otomobil parçaları için yapılan kalıplarda kam kullanılması zorunludur.
Bükme kalıplarında da bükülecek parçanın doğrultusu 90º den farklı ise kam kullanmak zorundayız.



KAMLI KALIPLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


* Kam yataklakları temas etmeden kalıp yatakları devreye girmelidir
* Kam yatakları temas anında yataklama oranı min%60 veya veya yataklama boyunun 1/2 si olmalıdır.
* Kam çeliği saça temas etmeden;kontra kam kilitlenmiş, tampon baskıya başlamış olmalıdır.
* Kam çeliği üzerindeki yüzey formu, işlem bölgesindeki parça formuna tam oturacak/öpüşecek şekilde olmalıdır.
* Pres alt ölü noktada iken, yaylar fmax kursunu yapmamış olmalıdır.yaylar güvenli bölgede kullanılmalıdır.
* Kam diğer bölgelere ve saca çarpmamalıdır. Min 20 mm mesafe sağlanmalıdır.
* Kesme veya bükme işlemi tek taraflı ise kam çeliğinin altı desteklenmelidir.
* Kamda kuvvet dengeleri sağlanmış olmalıdır.
* Kam bloğunu geriye itmeye yeterli kuvvette yay seçilmiş olmalıdır.
* Kamların kinematik çalışma analizi "kesinlikle yapılmalıdır".Kalıp ve yaylar açık konumda çizilmeli kurs ve çalışma analizi yapılmalıdır.
* Kam bloğu üzerine zımba ve raptiyelerin montajı mümkün olmalıdır.




KAMLA ÇALIŞAN KALIPLARDA YANAL HAREKET MİKTARININ  BULUNMASI




Genellikle saç kalıpçılığında kullanılan presler düşey olarak hareket eder. Bu tip preslerde düşey hareketin yanal harekete çevrilmesi kamlar yardımıyla sağlanır. Kamlı kalıplar; kesme, delme, biçimlendirme işlemleri ve adımlı kalıplarda kullanılabilirler. Bu tip kalıplarda kurs miktarı, kamların eğim açıları ve düşey hareketleriyle orantılıdır. Bundan dolayı kamların eğimleri hesaplanırken bu durum göz önünde tutulmalıdır.

Kamlı kalıplarda işlem bittikten sonra kızakların geri hareketleri yaylar yardımıyla yada kamlara özel şekil verilerek ancak sağlanabilir.



UÇAR KAM
Uçar kam genel olarak açılı yüzeyleri delme işleminde kullanılır. Ancak uçar kamlarda diğer kamlardan farklı olarak işlemi gerçekleştirecek olan çelik üst gruba bağlıdır. Bu nedenden dolayı sıyırıcı plaka ile kamın hareketi iyi analiz edilmelidir.





Bu konumlanma bütün kamın hareketinin bir yere müdahale etmeden çalışmasına olanak sağlar. Uçar kamlar hemen hemen her açıda deliklerin delinmesine izin vermektedir. 


KUTU KAMLAR
Kutu kamlar özel olarak yapılırlar. Zımbaya bağlı bir kol ile hareketi sağlayan bu kamlar içerisindeki yay sayesinde geri dönüşü tamamlarlar. Kalıp çalışma eksenine dik ve maksimum 45 dereceye kadar kullanılabilirler.



İçerisindeki yayın kırılma riskine karşı geri dönüşü de aynı kolla yaparlar. Kutu kamları, standart kamlara büyük bir alternatiftir ve mükemmel rehberlik sağlarlar.

HİDROLİK KAMLAR
Hidrolik kamlar yeterli hareket alanın olmadığı yerlerde kullanılırlar. Bu kamlar, hidrolik sistem sayesinde küçük boyutlardadırlar ve haznedeki yağı presin kuvvetinden yararlanarak hareketli parçayı itmek için kullanır.




Herhangi bir konumda yerleştirilebilir. Hidrolik kamlar, delmek için kullanılan kamlara iyi birer alternatiftir. Üniteleri düz bir yere sabitlenmelidir, 70º C'nin üzerinde çalışmazlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder